De goedkoopste vakanties boeken?

Op vakantie naar Lot-et-Garonne

Ons kampeeravontuur speelt zich af in het departement Lot-et-Garonne, genoemd naar de twee grootste rivieren die door dit gebied stromen. Lot-et-Garonne behoort tot de regio Aquitanië, gelegen in het zuidwesten van Frankrijk. De keuze voor deze regio is gekomen door onze wens niet meer dan zo’n 1000-1100 kilometer te reizen, zo zon-zeker mogelijk te zijn en om op een kleinschalige camping te staan met het liefste Nederlandse eigenaren en een beoordeling op Zoover van minimaal 8,5. Tot slot moest er ook nog een beschikbaarheid van een tent zijn in de derde week van augustus, wat twee maanden voor vertrek een vrij lastige combinatie blijkt te zijn. Uit het vrij beperkte aanbod dat over bleef leek de combinatie van Camping Espeye en deze omgeving ons de meest ideale bestemming voor ons kampeeravontuur.

Landschap

Het landschap van Lot-et-Garonne is heuvelachtig. De hoogteverschillen bestaan vooral uit glooiingen met soms redelijke stijgingen en dalingen, waarbij het zelden een ruig karakter heeft. Als je door het departement rijdt zie je vooral veel landbouwgrond. Hierop wordt vooral veel groente en fruit verbouwd, aangevuld met velden vol met zonnebloemen. De zonnebloempitten die hieruit voortkomen worden vooral gebruikt als veevoer voor de lokale veestapel. Je ziet hier dan ook redelijk wat veeteelt in de vorm van onder andere koeien, geiten en schapen. Opvallende verschijning zijn de blonde koeien van het ras Blonde d’Aquitaine, vernoemd naar deze regio waar de koeien voorkomen. Lot-et-Garonne is ook een uitstekend wijngebied, waardoor je hier uiteraard ook de nodige velden met druivenstokken tegenkomt. Je ziet wel duidelijke verschillen in de intensiteit van de wijnvelden. Zo kun je soms een half uur rondrijden zonder een druif aan te treffen. Omdat de boeren merken dat hun inkomsten uit landbouw en veeteelt door allerlei omstandigheden niet altijd even stabiel zijn en de prijzen van hout de afgelopen jaren flink gestegen zijn, zie je tegenwoordig steeds meer velden met bomen verschijnen. Deze kunstmatige bossen zijn puur bedoeld voor de houtopbrengst. Het brengt wel met zich mee dat het landschap de afgelopen jaren duidelijk aan verandering onderhevig is.

Dorpen en steden

Dit gebied telt tal van oude dorpjes. Sommige zijn in de loop van de jaren uitgegroeid tot complete stadjes waarvan alleen het centrum nog historische gebouwen telt, sommige dorpjes gaan vrijwel helemaal terug naar de tijd dat de Romeinen de baas waren hier in Frankrijk. Veel plaatsnamen en familienamen in deze regio vinden dan ook hun oorsprong uit de tijd van het grote Romeinse Rijk. Wat opvalt is dat als je de dorpjes bezoekt er vrijwel altijd een redelijke rust heerst. Zelfs wat grotere plaatsen met redelijk populaire bezienswaardigheden worden niet platgelopen door hordes toeristen. Wij hebben zelfs in de relatief drukke maand augustus relatief weinig toeristen gezien. Je hebt het gevoel dat je echt tussen de Fransen leeft.

Lokale bevolking

Dit was onze eerste ervaring met een minder platgelopen bestemming in Frankrijk. Onze eerdere ervaringen in Frankrijk zijn beperkt tot de Franse Riviera, waarbij hoofdzakelijk dure plaatsen langs de Côte d’Azur zoals Cannes en Monaco aangedaan zijn. Verder zijn we een aantal keer in Parijs geweest, de drukke hoofdstad waar de obers niet bekend staan om hun beleefdheid en de bevolking een gehaaste indruk maakt. Wat een verademing was het om dit deel van Frankrijk te bezoeken. Vriendelijke en behulpzame mensen die hun best deden om jouw beroerde Frans te begrijpen. Als ze maar vermoeden dat je slecht of geen Frans spreekt dan probeert men opvallend vaak in het Engels de conversatie aan te gaan. Waar Engels spreken voor veel Fransen vloeken in de kerk was, daar lijkt men er nu juist trots op als men jou kan demonstreren ook een stukje Engelse taal te beheersen.

lokale producten

Dit gebied kent veel lokale producten waar je op verschillende manieren mee geconfronteerd wordt. Langs de weg vind je borden dat je ter plaatse vers fruit of andere producten kunt kopen. Op de sfeervolle markten tref je volop streekproducten aan, maar ook in supermarkten vind je vaak een redelijk aanbod van spullen die door lokale bedrijven geleverd zijn. Denk hierbij voor deze regio vooral aan wijn, kazen, worst, foie gras, honing, pruimen, meloen, abrikozen en verse vis uit de rivieren. Een mooie manier om kennis de maken met lokale producten en gerechten zijn de avondfeesten die vooral in de zomermaanden juli en augustus in redelijk wat dorpjes gehouden worden. Zo hebben wij de wekelijkse feesten in Puymirol (op zaterdagen) en Saint-Maurin (woensdagavond) meegemaakt hebben. Voor een spreekwoordelijke appel en een ei kun je heerlijk genieten van al het lekkers dat in de directe omgeving te koop is.

Bezienswaardigheden

Een vakantie in Lot-et-Garonne betekent niet dat je je hoeft te vervelen. Het feit dat veel campings en accommodaties hier kleinschalig zijn, er hoofdzakelijke een boerenleven is en er geen druk strandleven is maakt de regio verre van saai. Sportievelingen kunnen hier klimtochten doen over een parcours, kanovaren of heerlijk fietsen. Voor museabezoekers zijn er diverse musea te bezoeken. Zo vind je hier ook musea over lokale producten zoals foie gras en pruimen. Voor cultuurliefhebbers zijn er naast de historische dorpskernen ook prachtige kastelen te vinden, zoals bijvoorbeeld Château de Monluc, Château fort de Bonaguil en het indrukwekkende Château de Duras. Op zoek naar achtbanen en ander vertier? Bij de stad Agen vind je Walibi Aquitaine, een pretpark waar vooral de jeugd zich prima zal vermaken.

Klimaat in Lot-et-Garonne

Het departement Lot-et-Garonne heeft een gematigd zeeklimaat met warme zomers en milde winters. De zomermaanden zijn warm maar ook nat genoeg om voor een goede oogst te zorgen. Ook voor wijnbouw is deze streek uitermate geschikt. Omdat het gebied wat meer landinwaarts ligt is de kans op een dag matig weer wat groter dan aan de kust. Een ander verschil is dat je vooral in augustus al voelt dat het aantal zwoele zomeravonden afneemt. Met een beetje pech daalt de thermometer bij je tent ‘s nachts gewoon tot een matige tien graden. Geen weer om nog lekker in je zwembroek buiten te zitten. Het weer kan echter ook vrij snel omslaan met tropische dagtemperaturen en warme zomeravonden. Je zult bij het inpakken van de koffers daarom echt met alle omstandigheden rekening moeten houden.

Plaats een reactie