De goedkoopste vakanties boeken?

Voor de eerste keer kamperen in een tent

De tunneltent waar we in overnacht hebben stond al klaar op de Camping. De organisatie die de tenten verhuurd is gespecialiseerd in het verhuren van luxe tenten op kleine campings, voornamelijk in Frankrijk. Dit bedrijf dat opereert onder de naam Greencamp plaatst hun eigen tenten op de campings waarmee ze samenwerken. De betreffende campings zorgen voor de schoonmaak, de ontvangst en het uitchecken. De tunneltent die men gebruikt is 4,50 bij 8,15 meter groot en heeft een stahoogte van maar liefst 2,15 meter. Je bewegingsvrijheid is daardoor vrij groot. Het achterste deel van de tent bestaat uit een drietal slaapcompartimenten. Deze sluit je af met een rits. Vanwege de kans op ongedierte en andere beestjes op een camping is het aan te raden om deze compartimenten continu gesloten te houden. Dit heeft als nadeel, voor verwende vakantiegangers als onszelf, dat de slaapruimte in verhouding met een ruime hotelkamer een claustrofobisch gevoel kan geven.

Slapen in een tunneltent

De tunneltent die men gebruikt is 4,50 bij 8,15 meter groot en heeft een stahoogte van maar liefst 2,15 meter. Je bewegingsvrijheid is daardoor vrij groot. Het achterste deel van de tent bestaat uit een drietal slaapcompartimenten. Deze sluit je af met een rits. Vanwege de kans op ongedierte en andere beestjes op een camping is het aan te raden om deze compartimenten continu gesloten te houden. Dit heeft als nadeel, voor verwende vakantiegangers als onszelf, dat de slaapruimte in verhouding met een ruime hotelkamer een claustrofobisch gevoel kan geven.

Nadeel: toiletbezoek ‘s nachts
Een ander nadeel van afgesloten slaapcompartimenten is dat het een heel gedoe is om ‘s nachts naar het toilet te gaan. Je moet in het donker het compartiment open maken, eruit stappen, weer sluiten, de entree van de tent zelf openritsen, naar het toilet lopen (in ons geval meer dan honderd meter heuvelopwaarts), teruglopen, hoofdentree openen en weer sluiten, slaapcompartiment openen, naar binnen kruipen, slaapcompartiment sluiten. Buiten het gegeven dat dit best wel een gedoe is, zeker op een donkere camping, is de kans ook aanwezig dat gezinsleden wakker worden van jouw avontuur.

Een ingerichte tent huren

Voor de slaapcompartimenten heb je de leefruimte, die voor een redelijk deel ook als opslagruimte dienst doet. Hier vind je een volwaardige koelkast met vriesvakje, een “kastje”, een afsluitbaar kastjes met alle keukenuitrusting, een kookplaat (4-pits) met gasfles, een tafeltje en een afsluitbare box voor etenswaren. De spullen die we aantreffen in het afsluitbare kastje zijn schoon en in uitstekende staat. Geen versleten pannen, botte messen of keukenaccessoires die te goor zijn om aan te raken. Op dit punt onderscheidt Greencamp zich zeker van een hoop andere plekken waar we ooit op vakantie geweest zijn. Het meubilair bestaat verder uit een houten tafel met twee houten bankjes. Naast de tent staat een hangmat en voor de avonduurtjes staan er twee comfortabele klapstoelen.

Slapen in een tentje
Om te slapen zijn de slaapvertrekken voorzien van 14 centimeter dikke matrassen op een houten onderbodem. In vergelijking met ons eigen waterbed en de heerlijke boxsprings waar de meeste vijfsterrenhotels mee uitgerust zijn is het behelpen. Zeker de eerste nacht heb ik matig geslapen omdat ik het bed als hard ervoer. Later in de week begon ik aan de bedden te wennen. De echte kampeerders zijn van mening dat onze slaapomstandigheden naar kampeerbegrippen zeer comfortabel zijn. Waarvan akte. Naast matrassen zijn ook kussens aanwezig. Wie onder een dekbed wil slapen kan deze er tegen betaling bij reserveren. Lakens en kussenslopen moet je zelf meenemen. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om een slaapzak mee te nemen.

Kiezen voor een tunneltent

Het grote nadeel van een tunneltent is het feit dat de temperatuur overdag flink op kan lopen als het buiten warm is. Bij temperaturen tegen of boven de dertig graden wordt het overdag al snel onaangenaam heet in de tent. Het voordeel is dat je ‘s avonds de warmte wel vrij snel uit de tent kunt laten verdwijnen. Wat overdag voor de warmte geldt, zo werkt het ‘s nachts bij kou. Als de temperatuur ‘s avonds daalt naar ver onder de twintig graden dan voel je dat het in de tent ook redelijk koel kan worden. Vooral als je dit niet gewend bent dan kun je in de koelere zomernachten verrast worden door hoe koel het in de tent kan worden. Een nadeel dat vooral door moeder de vrouw ervaren wordt is de afwezigheid van fatsoenlijke kasten voor kleding, schoenen en andere persoonlijke spullen. Je leeft als het ware uit de koffer wat niet overzichtelijk is. Het is ook een gedoe om de koffer te openen, daarin te zoeken wat je nodig hebt en de koffer weer te sluiten. Eventjes snel iets pakken is er niets bij. Het derde nadeel is dat de kans op insecten en ander ongedierte groter is dan wanneer je in een hotelkamer verblijft. Hoe goed je je best ook doet om kruipende en vliegende beestjes buiten te houden, het lukt je zelden om ze helemaal buiten te houden. Zo hebben we van andere campinggasten vernomen hoe ze een flinke spin (enkele centimeters doorsnee) hebben aangetroffen in hun tent. Bij een andere tent vonden kinderen een vliegend hert. Het mannetjesexemplaar met enorme kaken was maar liefst zo’n zeven centimeter groot. Geen feestje om ‘s nachts in je tent aan te treffen lijkt me.

Tenten: welke moet ik kiezen? Kan ik ze uitproberen?

De keuze voor een tent kan een lastige zijn. Zeker als je de tent niet in het echt gezien hebt. Bestel je tent dus niet online maar ga eens langs bij de tentenshow van Bever in Houten. In deze grote Bever Sport Flaghsiptore staan meer dan 100 verschillende tenten ‘in het echt’. Je kunt er dus inkruipen en ervaren hoe de stof voelt, hoe ruimtelijk de tenten zijn et cetera. Bij Bever Houten vind je zowel tunneltenten als koepel-tenten. Maar ook ultralight en lichtgewicht tenten voor bijvoorbeeld wandelvakanties met backpack. Als je een keuze hebt gemaakt voor de juiste tent kun je hem daarna altijd nog via internet bestellen, als ze hem niet top voorraad hebben.

Plaats een reactie